Hanny Couwenhoven
Textiel objecten
Waar komt de inspiratie vandaan?

Ervaring en opleiding.

Hanny groeide als kind op tussen tekeningen (haar vader Maarten Oortwijn, tekende, ontwierp en illustreerde) en textiel (moeder naaide en maakte naaldkunst) en raakte zo vertrouwd met creatieve oplossingen zoeken voor de meest uiteenlopende werkstukken.

Na een aantal jaren als onderwijzeres werd ze vakleerkracht textiele werkvormen en behaalde ze daarnaast een TEHATEX diploma (tekenen, handvaardigheid en textiel).

Met name de lessen die ze gaf in het volwassenen onderwijs waren heel inspirerend.

Na 25 jaar onderwijs ging Hanny voor zichzelf werken. Haar voorliefde gaat uit naar transparante, driedimensionale werkstukken, waarin de structuur van de stof een belangrijke rol speelt. Het opbouwen van een werk in verschillende lagen, het structuur aanbrengen met de naaimachine, het vechten met de materie, de uitbeelding en de compositie, het is allemaal erg boeiend om te doen.

 

Workshops van Marianne Bijlenga, Barbara Lee Smith, Jane Draper en Inge Evers dragen bij tot een nieuwe aanpak en verwerking. Hanny is al jaren lid van Steek Plus en heeft meegedaan aan diverse exposities.

Kleding en mode hebben ook haar interesse. Dit komt tot uiting in het ontwerp voor een ontwerpwedstrijd van het Noord Hollands Dagblad en het Openlucht museum in Enkhuizen en zelfs heeft ze een ontwerp gemaakt voor de reparatie van kleding. Zie: Remarkeble Repair

 

Hoewel textiel in haar objecten een grote rol speelt is ook het driedimensionale aspect belangrijk. Ze maakt met bamboe en supersterke draden van Twaron grote installaties. En tevens heeft ze een prijswinnend ontwerp gemaakt voor de entree van wijk Elderveld in Arnhem.